November - De tuin winterklaar maken

November - De tuin winterklaar maken

Door het tuinjaar met Angelika Ertl

Voordat je tuin definitief in winterslaap gaat, is er nog veel te doen. Vooral in de permacultuur is de tijd gekomen om de bedden, planten en tuinbewoners klaar te maken voor de komende maanden

  • Bladeren slim gebruiken: Waar je ook kijkt, begin november is er nog alom gebladerte in felle kleuren. Maar wat veel mensen niet weten: Bladeren zijn een van de grootste materialen in de natuurlijke tuin. Het kan op verschillende manieren worden gebruikt en mag nooit zomaar worden weggegooid. Samen met ander hoogwaardig tuinafval is het bijvoorbeeld niet alleen uitstekend geschikt voor het opvullen van verdiepte verhoogde bedden, maar is het ook perfect om de grond in de winter af te dekken.
  • Potplanten winterklaar maken: In november is het ook tijd om potplanten en alle andere planten die in de winter buiten blijven te beschermen tegen de kou. Angelika Ertl raadt hiervoor speciale wollen matten aan, die eenvoudig om de planten worden gewikkeld en ze op vorstige dagen en nachten behaaglijk warm houden
  • Breng regenwormen in de warmte: Als je een wormenbak of regenwormenkwekerij in jouw tuin hebt, moet je de bewoners ervan tijdig in de warmte brengen. schep de regenwormen met de goede aarde uit de bak en verspreid ze over de bedden. Zo kunnen de goede geesten van de natuurtuin overwinteren in de warme grond.
  • Lijmringen installeren: November is de juiste tijd om lijmringen op bomen te installeren. Deze voorkomen dat de vorstmot in de winter omhoog kruipt en houden ook diverse plagen in het voorjaar tegen.