September - De oogst is in volle gang

September - De oogst is in volle gang

Door het tuinjaar met Angelika Ertl

Oogsten, de grond bemesten en composteren - ook in de natuurtuin staan je in september veel belangrijke taken te wachten. Angelika Ertl heeft talloze tips en trucs voor jou en jouw tuin in deze heerlijke nazomermaand.

  • Veel groenten rijpen nog: Hoewel de oogst nog in volle gang is, rijpen veel groenten nog heerlijk in september en zelfs pompoenen zijn al aan het rijpen. Je moet selderij nu goed water geven, zodat deze herfstgroente goed kan rijpen.
  • Nu is de tijd voor een bodembehandeling: In september moet je zeker een bodembehandeling uitvoeren. Biologisch tuinier Angelika Ertl adviseert groenbemesting, omdat dit de grond weer kracht en voedingsstoffen geeft.
  • Composteren is een must: In september moet je ook de tijd nemen om je te verdiepen in composteren. Angelika Ertl raadt hiervoor een wormenbak aan, terwijl een badkuip ook prima dienst kan doen in de tuin. "Klassieke compostering sluit de natuurlijke kringloop in de tuin," zegt Angelika Ertl.
  • Fermenteren als speciale variant van composteren: Als interessant alternatief voor composteren raadt Angelika Ertl fermenteren aan. Dit heeft als voordeel dat het sneller gaat en geen slakken aantrekt.
  • Jouw tuin in september