April - Een maand vol tuinplezier

April - Een maand vol tuinplezier

Door het tuinjaar met Angelika Ertl

De temperaturen stijgen en de natuur komt weer tot leven - in april worden we allemaal naar buiten getrokken. Dat maakt tuinieren des te leuker, weet natuurtuinier Angelika Ertl. Hier zijn haar exclusieve tips voor uw tuin in april

  • Het zaaien van courgettes, tomaten en dergelijke: In april is het de hoogste tijd om warmteminnende planten te zaaien. Deze worden binnen gekweekt moeten - als het binnen te warm is - zeker naar buiten om af te harden. Maar let op: ze mogen in geen geval vorst krijgen!
  • Bereid de grond voor: Om planten goed te laten groeien, moet de grond natuurlijk ook worden voorbereid. Het beste is nu om het aardbeienbed en het verhoogde bed vrij te maken van wilde kruiden en er compost of organische mest overheen te strooien. Gebruik vervolgens een hark om de grond los te maken door er gewoon in te prikken en te beluchten. Dit is volkomen adequaat, want omgraven zou het hele bodemuniversum op zijn kop zetten.
  • Sla, prei, koolrabi en meer: Als je de bedden eenmaal hebt voorbereid, kun je deze groenten planten. Zolang de laatste vorst nog niet voorbij is, moet je de planten afdekken met vliesdoek zodat ze het niet te koud krijgen.
  • Aardappelen kweken op balkon en terras: Met aardappelzakken of torens zoals Paul Potato is het kweken van jouw eigen aardappelen eenvoudig. Alles wat je nodig hebt zijn pootaardappelen, grond en schapenwolmest en je kunt beginnen met het kweken van je eigen aardappelen
  • De siertuin: In de siertuin zijn er vaak lege en kale plekken aan de randen en onder bomen. Deze zijn ideaal voor bolbloemen, omdat ze goed tegen de groeiomstandigheden daar kunnen. Nu, in april, kunnen ze daar geplant worden. Krokussen, sneeuwklokjes en andere voorjaarsbloeiers verschijnen nu aan de rand. Ze zijn niet alleen een lust voor het oog, maar dienen ook voor de bijen als eerste voedsel van het jaar. Als permaveggie is wilde knoflook ook geweldig voor deze plekken in de tuin.