Maart - Nu komt het echt op gang in de tuin

Maart - Nu komt het echt op gang in de tuin

Door het tuinjaar met Angelika Ertl

Vogels fluiten, gras ontluikt en bloemen bloeien - in maart komt de lente echt op gang en worden alle geesten weer wakker geschud. Dit is ook het juiste moment om te gaan tuinieren. Natuurtuinier Angelika Ertl legt uit wat je in maart in de tuin moet doen.

  • Opruimen van bedden: Of het nu gaat om een aardbeienbed, een verhoogd bed of een vaste plantenbed, maart is het moment om bedden op te ruimen en ze voor te bereiden op het nieuwe tuinseizoen. Door er verse grond of compost in te verwerken, zorg je ervoor dat jouw bedden weer sterk en vruchtbaar worden. Het uit de bedden geruimde materiaal kan direct aan de composthoop worden toegevoegd.
  • Rozen, hortensia's en grassen snoeien: Om ervoor te zorgen dat ze weer mooi uitlopen, moet je hortensia's, rozen en grassen in maart terugsnoeien, want de juiste snoei zorgt voor een uitbundige bloei.
  • Groenten zaaien: In maart kun je volop beginnen met zaaien. Radijsjes, sla, wintersalades, tuinbonen, spinazie en wortelen gaan in het verhoogde bed. Knoflook kan nu ook worden uitgeplant. Binnen kun je beginnen met het kweken van tomaten, paprika's, puntpaprika's, aubergines, selderij en broccoli
  • Laat aardappelen uitlopen: Om aardappelen een goede start te geven in het voorjaar, zet je ze nu op een koele, lichte plaats en besproei ze af en toe met water, zodat ze kunnen uitlopen.
  • Balkon en terras vergroenen: Het is bijzonder gemakkelijk om het nieuwe tuinseizoen te beginnen op het balkon, omdat daar op beschutte plekken relatief gemakkelijk een gunstig microklimaat kan worden ontwikkeld. Pak gewoon een geschikte bak, vul hem met hoogwaardige kweekgrond en voeg de eerste radijs- of slazaadjes toe

Let op: Denk er bij alle werkzaamheden in de tuin aan dat egels in deze tijd van het jaar vaak nog in winterslaap zijn. Pas daarom op dat je hun winterverblijf niet vernielt.

  • Jouw tuin in maart