Januari - Denk nu aan het volgende tuinseizoen

Januari - Denk nu aan het volgende tuinseizoen

Door het tuinjaar met Angelika Ertl

Het is hartje winter buiten en binnen - althans in jouw hoofd - draait alles alweer om het volgende tuinseizoen. Maar ook nu moet je jouw tuin en planten aandacht geven. We hebben de belangrijkste tips voor de maand januari van natuurtuinier Angelika Ertl hier voor je verzameld.

  • Help de dieren in jouw tuin: De natuurlijke tuin is altijd een plek waar dieren zich bijzonder thuis voelen. Om de gevederde bezoekers van jouw tuin in het koude seizoen een extra voedselbron te bieden, kun je daarom het beste vogelhuisjes neerzetten of ophangen. Kies een plek wat verder van het huis, zodat de vogels ongestoord aan hun voedsel kunnen komen. En heel belangrijk: zorg ervoor dat katten niet bij het voederhuisje kunnen komen
  • Vergeet jouw planten niet: Ook jouw planten in het winterkwartier willen een beetje aandacht. Controleer daarom om de paar weken hoe het met ze gaat. Geef ze wat water, belucht ze goed, controleer de planten op ongedierte en doe de vingertest. Zo zouden je planten de winter prima moeten overleven.
  • Kweek groenten in de winter: Microgreens - jonge groentes van 2,5 tot 7,5 cm hoog - zijn een geweldige manier om in de winter te genieten van verse, zelfgekweekte groenten. Je kunt ze gemakkelijk kweken in een kas of zelfs op een vensterbank - vooral goed met speciale wortelpotten en torens. Hierin kun je gemakkelijk broccoli, radijsjes, amarant en vele andere zaden kweken tot heerlijke en waardevolle kiemgroenten en deze al enkele dagen na het zaaien oogsten
  • Denk nu na over het volgende tuinseizoen: Wanneer de tuin in winterslaap is, is het precies het juiste moment om na te denken over de inrichting ervan voor het komende jaar. Gebruik de lange winteravonden om inspiratie op te doen uit websites, tv-programma's, tijdschriften en boeken, en verdiep je volledig in de wondere wereld van het tuinieren.