December - De winteroogst is rijp

December - De winteroogst is rijp

Door het tuinjaar met Angelika Ertl

Als het buiten kouder wordt en Kerst nadert, kunnen er al heerlijke wintergroenten uit de tuin worden geoogst. Je kunt jouw planten deze maand ook helpen om het koude seizoen te overleven. Natuurtuinier Angelika Ertl heeft veel tuintips voor je voor december.

  • Evergreen planten: Potplanten zoals klimop, taxus en buxus moeten op vorstvrije dagen een beetje water krijgen, omdat ze in de winter eerder uitdrogen dan doodvriezen. Dit geldt ook voor groenblijvende planten buiten - vooral als er in de winter geen sneeuw ligt.
  • Decoreren met groen: Takken, bloemen en fruitstelen uit de tuin kunnen naar believen met elkaar worden gecombineerd. Dit staat vooral leuk in de entree en brengt vreugde als je thuiskomt.
  • Bescherm planten tegen een mogelijke sneeuwbelasting: Sommige planten zoals hortensia's, vaste pioenrozen en grassen moeten worden beschermd tegen een mogelijke sneeuwbelasting. Dit kan heel snel gebeuren en helpt de planten de winter door.
  • Winteroogst in de moestuin: Wintersla, veldsla en spinazie kunnen de hele winter tot maart worden geoogst. Je kunt er ook een heerlijke pesto van maken. Spruitjes, boerenkool en verschillende koolsoorten smaken bijzonder goed na de eerste vorst. Wortelgroenten moeten vóór de strenge vorst worden opgegraven.
  • Stel de geoogste bedden in winterrust: Bedek de bedden met bladeren of rijshout voor een rustige winterslaap.
  • Binnenplanten voor die extra feel-good factor: Hoe grijzer het buiten wordt, hoe groener het binnen moet zijn. Sommige kamerplanten zijn heel gemakkelijk te verzorgen en overleven zelfs in donkere hoekjes. Ze zuiveren nog steeds de lucht en zorgen met hun groene bladeren voor een aangename sfeer. Let op: Ze moeten om de twee à drie weken worden bemest en mogen niet op of in de buurt van de verwarming worden geplaatst.