Microgreens - het kleine groene wonder

Microgreens - het kleine groene wonder

Mircogreens - de kleine wonderplantjes uit de vensterbank

Microgreens zijn momenteel helemaal in - letterlijk. In steeds meer keukens worden deze kleine, tere plantjes gebruikt die groot zijn geworden in de stadstuin. Microgreens smaken niet alleen heerlijk, ze zien er ook heel mooi uit en zitten vol waardevolle voedingsstoffen.

Wat zijn microgreens precies?

Microgreens zijn zaailingen, d.w.z. planten die slechts een paar dagen oud zijn. Omdat ze nog klein en groen zijn, worden ze microgreens genoemd.

Deze jonge planten bevatten nog al hun groei-energie en zijn aanzienlijk rijker aan eiwitten, sporenelementen en vitaminen dan hun volwassen tegenhangers. Daarom worden ze ook als superfood beschouwd.

In tegenstelling tot kiemen, krijgen microgreens de kans om iets langer te groeien en sappige groene bladeren te ontwikkelen voordat ze worden geoogst. In tegenstelling tot kiemen worden microgreens zonder wortel gegeten.

Hoe je microgreens kweekt

Met microgeens kun je je droom realiseren om je eigen kleine tuintje te hebben op elk moment van het jaar. Er zijn veel verschillende soorten groenten die geschikt zijn voor het kweken van microgreens. Snelgroeiende soorten zoals broccoli, rucola, boekweit, rode kool, radijs, kervel en bladsla worden over het algemeen aanbevolen. Daarnaast zijn bieten ook erg populair.

De zaden worden een nachtje geweekt en dan dicht op elkaar in een kiembakje gezaaid. Bij het kweken van microgreen moet je vooral letten op de juiste hoeveelheid vocht. Je kunt de zaden het beste water geven met een sproeifles, want te veel vocht en een te koele plek kan snel leiden tot schimmelgroei.

Je hoeft je niet te beperken tot één soort zaad, je kunt meerdere soorten bij elkaar zaaien. Je moet er alleen voor zorgen dat de kiemtijden van de afzonderlijke soorten zo veel mogelijk overeenkomen. Probeer gerust verschillende mengsels uit tot je de perfecte voor jou hebt gevonden.

Microgreens brengen pit in je keuken

Microgreens maken niet alleen indruk door hun hoge gehalte aan voedingsstoffen, maar ook door hun intense smaak. De smaak is vaak kruidig en zelfs pittig, dus je kunt met deze kleine plantjes veel pit in je keuken brengen.

Als algemene regel geldt dat je kiemen altijd vlak voor het eten moet oogsten, omdat ze erg gevoelig zijn. Dan kun je ze niet alleen gebruiken als smakelijke garnering voor salades, maar ook om iets extra's toe te voegen aan allerlei gerechten, van eenvoudige sandwiches tot exotische stoofpotjes. Dankzij hun aantrekkelijke groeiwijze en levendige kleuren zijn ze ook een echt visueel hoogtepunt op elk bord.

We wensen je veel succes en eet smakelijk!