Juni - Nu is het tijd voor plantenverzorging

Juni - Nu is het tijd voor plantenverzorging

Door het tuinjaar met Angelika Ertl

Ook in juni is er veel te doen in de tuin. Deze maand staat in het teken van het verzorgen van planten en het verwijderen van onkruid en ongedierte. Hier lees je exclusief van natuurtuinier Angelika Ertl hoe je dit het beste kunt aanpakken.

  • Mulchen: Mulchen met biovezel, tuinvezel of ander afdekmateriaal houdt niet alleen de bovenste laag van de grond vochtig, maar remt ook de groei van onkruid

  • Wieden: In juni moet je er speciaal op letten dat onkruid grondig wordt verwijderd, omdat het belangrijke voedingsstoffen aan de bodem onttrekt, die dan niet beschikbaar zijn voor jouw planten. Wieden is daarom een basisvereiste voor gezonde en krachtig groeiende planten

  • Bestrijd slakken: Slakken zijn een groot probleem, vooral in een voorjaar met veel neerslag. Maar Angelika Ertl heeft ook hiervoor een paar effectieve tips. Ze raadt bijvoorbeeld aan om oude planken neer te leggen waarop je de ongenode gasten gemakkelijk kunt verzamelen. Ook adviseert ze om koffiebrouwsel en maïsmeel rond de planten te strooien als natuurlijk alternatief voor slakkenkorrels. Winterhaagbollen, lavendel en veel kruiden zijn geschikt als verjagende planten. Koperringen en andere mechanische vallen zijn de optimale aanvulling op , want zoals zo vaak het geval is: De som van alle maatregelen maakt het succes.

  • Versterkende planten: Geneesmiddelen zoals heermoes-extract, knoflookextract en brandnetelextract zijn ideale plantenversterkers, omdat ze planten voorzien van waardevol kiezelzuur en belangrijke voedingsstoffen.